Thursday, February 3, 2011

Ελληνική Φιλοξενία

Γιούλη Φωκά-Καβαλιεράκη και Αριστείδης Χατζής

Το Βήμα

3 Φεβρουαρίου 2011

Στα μέσα Αυγούστου, καθώς η καλοκαιρινή σεζόν περνούσε την κρίσιμη καμπή του δεκαπενταύγουστου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής είχε μια φαεινή ιδέα. Να φιλοξενήσει σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο της περιοχής τον πρέσβη του Ιράν στην Ελλάδα για να του εκθέσει το φιλόδοξο σχέδιό του: «να απλώσει η Χαλκιδική γέφυρα συνεργασίας στο Ιράν» δηλαδή να καλέσει Ιρανούς τουρίστες στη Χαλκιδική. Ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ενθουσιάστηκε. Αφού ανέφερε ότι εκατομμύρια ιρανών τουριστών μέχρι τώρα προτιμούσαν την Τουρκία, την Ισπανία και την Ιταλία, τόνισε το ενδιαφέρον που ήδη υπάρχει από τους Ιρανούς για την Ελλάδα, «μια χώρα με αξιόλογο αρχαίο πολιτισμό και κουλτούρα αντίστοιχα με αυτά των Περσών (sic). Η Χαλκιδική με τη διώρυγα του Ξέρξη και το βαρύ όνομα του Αριστοτέλη» (sic), αξίζει να εξελιχθεί σε αγαπημένο προορισμό των συμπατριωτών του.

Ελπίζουμε ότι οι έλληνες που ήταν παρόντες θα δαγκώθηκαν ακούγοντας τον κύριο πρέσβη να κάνει τις παραπάνω συγκρίσεις… Ωστόσο, πενία τέχνας κατεργάζεται. Εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης ο καθένας έχει δικαίωμα να προσπαθεί να βρει νόμιμους τρόπους για να διασώσει την επιχείρησή του. Άλλωστε, όπως θυμόμαστε και από την ιστορία, ο πλούτος από τα Σούσα δελέασε πολλούς και ίσως τελικά και ο Ξέρξης να είχε μεγαλύτερη επιτυχία αν είχε έρθει σαν τουρίστας.

Όμως, όπως δυστυχώς συμβαίνει στην Ελλάδα γενικότερα, μια μεγάλη μερίδα πολιτών δεν ενδιαφέρεται να ενημερώνεται για θέματα πέρα από εκείνα που αφορούν τον καθένα άμεσα και κοντόφθαλμα. Εδώ προφανώς δεν μαθαίνουμε για το τί γίνεται καθημερινά στο Ιράν. Δεν έχουμε δει, ακούσει, διαβάσει στις εφημερίδες, στην τηλεόραση, στο ίντερνετ, για το πώς εκεί άνθρωποι καταδικάζονται με συνοπτικές διαδικασίες σε ακρωτηριασμούς, μαστιγώσεις και βασανιστικούς θανάτους. Δεν γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες υφίστανται όλα τα είδη διακρίσεων, περιορισμών και βίας σε καθημερινή βάση και επιπλέον ότι συνεχίζουν να καταδικάζονται σε θάνατο με λιθοβολισμό. Ότι η ελευθερία του τύπου και της έκφρασης είναι σχεδόν ανύπαρκτη, τα ομοφυλόφιλα άτομα απλώς «δεν υπάρχουν» και επιπλέον δεν αναγνωρίζεται το Ολοκαύτωμα. Ότι το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα που εκτελεί τους περισσότερους ανθρώπους ετησίως και η κυβέρνησή της – η οποία συν τοις άλλοις απειλεί και με πυρηνικό πόλεμο κατα καιρούς – είναι ένα από τα πιο απάνθρωπα καθεστώτα. Ότι αυτό το καθεστώς στηρίζεται στην πλειοψηφία των Ιρανών που το επικροτούν εκλογικά και το νομιμοποιούν πολιτικά.

Δεν υπάρχει ελεύθερη χώρα οι κάτοικοι της οποίας να μην έχουν σοκαριστεί με τις μαρτυρίες και τις ιστορίες ατόμων και κυρίως γυναικών που βγαίνουν μαζικά πλέον στη δημοσιότητα και αφορούν την καθημερινή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν. Τις καταγγέλλουν οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, κυβερνήσεις, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι και καλλιτέχνες. Για μας όμως είναι χαρά μας να συνεργαστούμε με τον Ιρανό Πρέσβη, αν είναι να έρθουν οι πλούσιοι Ιρανοί να ξοδέψουν στην Ελλάδα - τώρα που έχουμε και κρίση.

Αλλά ένα λεπτό. Φαίνεται ότι ενώ οι πλούσιοι ιρανοί τουρίστες είναι καλοδεχούμενοι στην Χαλκιδική, στην Αθήνα, κάποιοι άλλοι Ιρανοί είναι μάλλον ανεπιθύμητοι.

Διαβάστε τη συνέχεια